Rough Idle After WOT - Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 (permalink) Old 05-19-2017, 05:31 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Location: Mebane NC
Posts: 284
Garage
Rough Idle After WOT

Title says it all. Doesn't matter if I'm in park or driving. If I goose it and let off the idle is very rough for maybe 60 seconds and slowly recovers. Maybe my vacuum secondary is too rich? Any input would be great.

1966 Galaxie
289 - Mostly stock
Holley Avenger 4bbl carb w/ RPM intake

Really haven't messed with anything before this started happening.


1966 Ford Galaxie 500 -289
2005 Ford Expedition -5.4
1983 Honda CM-450a -450cc
Ziggy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 05-19-2017, 06:49 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Douglas, Ga
Posts: 1,032
Re: Rough Idle After WOT

Most likely the pump shot is a little high.
It's a balancing act, you need it to avoid a lean condition when opening the throttle rapidly, but the fuel needs to burn off when you let off it.

Also remember when opening the throttle quickly, vacuum drops and gasoline falls out of suspension, the pump shot helps cover this issue by shooting fuel into the incoming air stream.
When you let off the throttle rapidly the fuel that has fallen to the floor starts to vaporize again but due to the engine requirements dropping, it's running very rich.

Good luck
Drew

1976 F100 390/c6
1963.5 Galaxie 446FE/c6
DeepRoots is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 05-20-2017, 12:59 AM
Subscriber
 
Join Date: Jun 2006
Location: Houston
Posts: 5,197
Re: Rough Idle After WOT

Bad power valve? It opens when you goose it, dumping extra gas into the intake. Maybe too much, and it takes a minute to burn off. I like your idea about the secondary better, though. Maybe the float is too high.

To every man upon this earth
Death cometh soon or late.

Putts drives a 1965 Galaxie. Rebuilt 390, 4100 on a Performer, MX, AC, PS, PB w Scarebird front discs on Cragar 17" S/S.
puttster is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'59 rough idle biniecki Galaxie Pages 12 09-23-2014 09:22 AM
Rough Idle Roadkill Mustang Pages (1965-1973) 1 09-17-2007 07:17 AM
Rough idle PowerRanger All Ford Techboard 15 01-04-2006 07:32 PM
rough idle shamrock1014 All Ford Techboard 3 08-22-2003 09:32 AM
Rough idle? fast92 Late Model EFI Techboard 0 12-26-2002 10:05 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome