Acceleration issue - Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 (permalink) Old 11-12-2012, 05:47 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 4
Acceleration issue

Hi everyone and thanks in advance for reading this. I Drive a 2003 Mach 1. I am having an issue with of acceleration sorts. When I accelerate my car kinda lags a bit. I don't know why it does it. I have been told it has something to do with my ignition coils or something similar I was wondering what the best way was to check them. and if anyone has any other ideas.
bingo296 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 11-12-2012, 10:35 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: W (BY GOD) V
Posts: 5,337
Post Re: Acceleration issue

Easiest way out is with a scan tool. Not only will it show any trouble codes but the good ones will display engine data.

DISCLAIMER-

The above posted information is in my opinion only. It may contain copy and paste material(s). Your opinion(s) and mileage may vary.
KULTULZ is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 11-16-2012, 09:51 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 1,125
Re: Acceleration issue

This fits better in the 96-04 section vs. the 2011 section...

Anyway,have you noticed any other symptoms (mis-fire, bad vibrations, odd idle, etc.)? As Kultulz says, a scan tool helps narrow things down quite a bit. My best guess though would be plugs (mine died well before 100k so if you got some miles on yours, this is a good start), bad O2 sensor (if you replace it, get Motorcraft only as Ford plays some games with them), or a dirty MAF (especially if you have a K&N filter). Less likely but also possible are a bad FPR, coil(s), sticky EGR valve or a bad DPFE sensor. A vacuum look could also be very possible. As you can see, a scan tool can help narrow things down a bit.
bassman97 is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 11-18-2012, 04:59 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: san antonio tx
Posts: 1
Re: Acceleration issue

Check fuel pressure.
cometman is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 11-18-2012, 05:02 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: Amarillo,Texas
Posts: 1,786
Re: Acceleration issue

Change the fuel filter, cheap n easy to eliminate...

Cheap, Fast, Reliable... Pick 2...
'70 Mach1 351C 4v 4sp 4:56's Been abused sense '79, needing tlc
'61 Fairlane 500 292 2v Cruise-o-Matic also needing tlc
Mroldfart2U is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
charging issue/load issue 69 fairlane ventturei26 All Ford Techboard 27 11-05-2011 07:45 AM
302 acceleration issue and alternator light! mikestylezz All Ford Techboard 0 04-28-2010 08:23 PM
acceleration wildman1982 Mustang Pages (1979-1995) 5 06-21-2009 06:32 AM
Acceleration 92LX302 All Ford Techboard 4 05-19-2009 08:12 PM
Acceleration deleted2 The Garage 2 04-09-2004 01:33 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome