c4 won\'t shift in drive - Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 13 (permalink) Old 04-25-2007, 06:44 PM Thread Starter
Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: iowa
Posts: 20
c4 won\'t shift in drive

my c4 won't shift in drive, but will shift when put in 2nd or 1st, just not drive. I found that the governor valve was stuck. I cleaned it, put it back together, made sure it moved freely in the bore. But it still wouldn't shift upon reassembly. My plan is to put in a different govenor. If anyone has any other suggestions it would be appreciated, thanks.
73torinofstbck is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 04-25-2007, 07:09 PM
Premium Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sunny Arid Desolate Port Orchard WA
Posts: 34,853
c4 won\'t shift in drive

make sure there is Vacuuum going to the Gov...

_________________
I'm so depressed... My doctor refused to write me a prescription for Viagra. He said it would be like putting a new flagpole on a condemned building...

<font size=-1>[ This Message was edited by: FEandGoingBroke on 4/26/07 10:10am ]</font>
FEandGoingBroke is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 04-26-2007, 05:31 AM Thread Starter
Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: iowa
Posts: 20
c4 won\'t shift in drive

vacuum at the governor? I'm under the impression there's only vacuum at the modulator.
73torinofstbck is offline  
 
post #4 of 13 (permalink) Old 04-26-2007, 07:42 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Greater Puget Sound Area
Posts: 4,003
c4 won\'t shift in drive

There is only vacuum at the modulator, the governor uses oil. Confusion happens to all of us.
What year is the C4? Is it possible that you have one of the rare C4 manual shifting "semi-automatic" transmissions that Ford produced for part of a year?
Paul
PaulS1950 is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 04-27-2007, 05:31 AM Thread Starter
Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: iowa
Posts: 20
c4 won\'t shift in drive

it's the original tranny in a 73 gran torino sport with a 351c. I rebuilt it about a year and 1500 miles ago. it's worked fine until now. I'm going to try putting in a different governor.
73torinofstbck is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 04-27-2007, 07:11 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Moose Jaw, Saskatchewan, Canada
Posts: 547
c4 won\'t shift in drive

Quote:
On 2007-04-25 18:44, 73torinofstbck wrote:
my c4 won't shift in drive, but will shift when put in 2nd or 1st, just not drive. I found that the governor valve was stuck. I cleaned it, put it back together, made sure it moved freely in the bore. But it still wouldn't shift upon reassembly. My plan is to put in a different govenor. If anyone has any other suggestions it would be appreciated, thanks.
I am unclear when you say it will shift in 2nd or 1st.

Unless you have a 66 or earlier valve body there is no shift in 2nd and never a shift in 1st.
Make sure there is vacuum at the modulator and the kd is nor stuck down.
Stuarta is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 04-27-2007, 02:45 PM Thread Starter
Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: iowa
Posts: 20
c4 won\'t shift in drive

I'm sorry, I should have been more specific. The tranny has a TCI manual/auto VB. When the tranny is in drive, there is no shift. However, if I move the shifter into second, it shifts into second, and when I move the shifter into first/low, it shifts into first. But when the shifter is put into drive, it goes back to first and won't shift. I've checked for vacuum at the modulator with a tee fitting, it's good. I've removed the valve body and checked the valves for free movement, it's also good. That's why I'm thinking it has to be the governor.
73torinofstbck is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 04-28-2007, 10:49 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Greater Puget Sound Area
Posts: 4,003
c4 won\'t shift in drive

Does it move at all in "Drive"? Does it move in low gear when it is in drive and just not shift into second and third?
My bet is on the TCI valve body. I haven't heard much of anything good about their VB's, converters, or trannys. Governors don't usually just "go bad" without a reason. Have you had the modulator out recently? It should have a pin between the modulator and the valve, if this is jammed between the modulator and valve (caught on the edge) it won't shift until about 4200 - 5800 depending on the governor that you have. Make shur you put the governor back in right - if you turn it 180 degrees the oil passages don't line up.
Paul
PaulS1950 is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 04-29-2007, 06:25 AM Thread Starter
Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: iowa
Posts: 20
c4 won\'t shift in drive

When I pulled my governor back off, it was stuck again and not moving freely. I put a different governor on with same results. When I say it won't shift in drive, I mean it will move, like it's in low gear, but with a lot of slippage. It feels like it's low on fluid, but it's not. I didn't rev it up to 4800-5200 rpm to see if it would shift. However, when the shifter is manually put into 2nd or 1st, it works fine. No slippage. Just when in drive that this happens.
73torinofstbck is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 04-29-2007, 08:25 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Peotone IL
Posts: 2,211
c4 won\'t shift in drive

It sounds like you have lost a thrust washer and the debris is sticking the valve. Sounds like you may have to tear it down and and see what is coming apart. You can air test the governor. Should make farting noise if working correctly. You do this through the passage where the valve body mounts. http://classictruckworld.tenmagazine...aid-2670-x-air _checking_the_ford_c4_and_c5_transmission I found this for you.

_________________
1964 Galaxie 500 fastback

<font size=-1>[ This Message was edited by: gbic1 on 4/29/07 11:26pm ]</font>
gbic1 is offline  
post #11 of 13 (permalink) Old 04-29-2007, 08:26 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wichita, KS
Posts: 862
c4 won\'t shift in drive

Does it shift correctly when you run it through 1st and 2nd, then put it in D?

[email protected] N/A 347 AOD 65 Falcon
gork1rogues is offline  
post #12 of 13 (permalink) Old 04-29-2007, 04:23 PM Thread Starter
Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: iowa
Posts: 20
c4 won\'t shift in drive

when manually shifted into first, it acts normal. When shifted manually into second, it acts normal. When shifted into drive, it acts like it downshifts into first, with a lot of slippage, and the symptoms described earlier. But when in manual first or manual second its fine. I'm thinking of putting in a full manual valve body until I get a chance to pull it all apart.
73torinofstbck is offline  
post #13 of 13 (permalink) Old 05-08-2007, 10:14 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Greater Puget Sound Area
Posts: 4,003
c4 won\'t shift in drive

It sounds like either the linkage needs to be adjusted or the 2-3 shift valve is stuck. The governor is obviously picking up something - is the thimble screen in place? It should keep most debris out of the governor. The governor won't control the shift to 3rd unless you have the throttle mailed to the floor. There is more to this problem than you are seeing.
Paul
PaulS1950 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome