Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum - Reply to Topic
Thread: Backfire through carb won't run Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Muscle Forums : Ford Muscle Cars Tech Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
02-11-2018 05:42 PM
gtaroger
Re: Backfire through carb won't run

If you are running the newer engine it will be running the newer firing order 1 3 7 2 6 4 8.If it's a older 302 1 5 4 2 6 3 7 8 The points should be set at 17 th. Plugs at 35 th.If that don't fix it put in a new timing chain and sprockets. Roger
02-09-2018 07:16 PM
Iowan
Re: Backfire through carb won't run

Quote:
Originally Posted by 65rancheroguy View Post
Alright guys I've got a 1965 ranchero that a swaped a 302 into out of a 1986 bronco. I have a brand new distributor for a 1969 torino in it. New plugs, wires, coil, points set at 20 thou. Freshly rebuilt 4 barrel holly carb. New electric fuel pump. I mean you name it I've done it but all it wants to do is barley idle and with any rev it just backfires through the carb and shuts down. I have exhausted my time and money to no avail. I need some new ideas on what to try guys.
Have tried advancing the timing?
02-08-2018 11:43 PM
Briang
Re: Backfire through carb won't run

Make sure you dont have over 6psi going to carb. Check firing order and make sure correct. Did the engine run before install? Were heads done in which valve lash needs checked?.
02-07-2018 02:46 PM
65rancheroguy I will double check the plug wires and try the 351w order. I'll also try 180 out and see if that helps. I pulled the chain cover and the cam and crank are in time but the chain does have about and inch of slop in it on the loose side, could that be it?
02-07-2018 05:12 AM
Yadkin
Re: Backfire through carb won't run

Check that the timing marks on the damper line up with the #1 cylinder at TDC of the compression stroke. It is very common for the rubber to deteriorate and the outer portion rotate out of alignment.

Disconnect the vacuum advance and plug the port. Set initial timing to 6 degrees BTDC. Then reconnect the vacuum port. It should be connected to the port in the carburetor below the throttle plate (full manifold vacuum). At idle, initial plus vacuum advance should be 22 to 26 degrees.
02-07-2018 04:58 AM
BrewBoy
Re: Backfire through carb won't run

Could also be a sloppy or skipped timing chain.
02-07-2018 04:11 AM
My427stang
Re: Backfire through carb won't run

- Make sure firing order is correct for the model year camshaft, could be 351W firing order or 302 depending on cam.
- Make sure your distributor is in correctly and initial timing set correctly
- Make sure your plug wires aren't crossed, even the best of us make mistakes now and then
- If all the ignition setup is good, valve adjustment or mismatched parts could be hanging an intake valve

Much more likely a firing order issue
02-07-2018 04:03 AM
65rancheroguy
Backfire through carb won't run

Alright guys I've got a 1965 ranchero that a swaped a 302 into out of a 1986 bronco. I have a brand new distributor for a 1969 torino in it. New plugs, wires, coil, points set at 20 thou. Freshly rebuilt 4 barrel holly carb. New electric fuel pump. I mean you name it I've done it but all it wants to do is barley idle and with any rev it just backfires through the carb and shuts down. I have exhausted my time and money to no avail. I need some new ideas on what to try guys.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome